Wat is er aan de hand in cava-land?

Het is groot nieuws in de wereld van wijnkenners: negen producenten van cava uit de topcategorieklasse, verenigd in Corpinnat, stappen uit D.O. Cava, de officiële cava-appellatie. Dat wil zeggen dat ze niet langer de beroemde Spaanse schuimwijn op de markt zullen brengen als cava, maar wel onder hun eigen label. Onvrede over de huidige regels rond prijs en kwaliteit liggen mee aan de basis.

 

Corpinnat is in 2017 opgericht door zes Spaanse cava-producenten: Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca en Torelló. Vorig najaar sloten Huguet-Can Freixes, JuliaBernet en Mas Candi zich daarbij aan. Het zijn niet de grootste huizen, ze zijn goed voor 1 procent van de totale productie. Kwalitatief zijn ze wel top: ze produceren 30 procent van de cava's in de topcategorie gran reserva.

 

De huidige regelgeving voor cava is veel te laks, vindt Corpinnat. Grote producenten mikken alleen maar op een zo groot mogelijke distributie tegen een zo laag mogelijke prijs, en dat ondermijnt de kwaliteit. Het mag best strikter, vinden de negen topproducenten. Ze stelden een hele set regels op die ze graag toegepast zouden zien.

 

Zoals: de benaming "cava" moet gereserveerd worden voor productie in specifieke gebieden in Penedès, een wijnregio ten zuidwesten van Barcelona. Lokale druivensoorten moeten 90 procent van de samenstelling uitmaken. De focus moet liggen op organische landbouw, langere rijpingsprocessen en manuele oogst.

 

Over drie maanden drinken we Corpinnat-"cava"

 

Corpinnat knoopte hierover gesprekken aan met de D.O. Cava, de Spaanse instantie die instaat voor de regulering over cava. Maar maandenlang overleg heeft blijkbaar niets opgeleverd. De negen wijnhuizen hebben beslist dat ze uit de D.O. Cava stappen en onder hun eigen, intussen door Europa erkende, label Corpinnat "cava" op de markt zullen brengen.

 

Alleen zullen ze het dan geen cava meer kunnen en mogen noemen. Op de flessen komt de vermelding "Vino Espumoso de Calidad, Método Tradicional" (vrij vertaald, mousserende wijn van kwaliteit, traditionele methode). Over ongeveer drie maanden zouden de eerste flessen met het label Corpinnat op de markt kunnen komen.

 

"Corpinnat" is overigens niet toevallig gekozen als naam. "Cor" staat voor de plek waar 130 jaar geleden de mousserende wijn voor het eerst geproduceerd werd, "Pinnat" is afgeleid van "pinnae", wat naar de oorsprong van het woord Penedès verwijst, "rotsachtige bodem".