Menu

Cart

Content

Breadcrumb

Welke invloeden heeft houtlagering op de wijn?

Amerikaanse eikenhout is dichter en heeft minder poriën, hierdoor kan er minder zuurstof in het vat terechtkomen.  De wijn zal zich langzaam kunnen ontwikkelen.

Amerikaanse eiken is kenmerkend voor de minder uitgesproken brandsmaak, maar is typerend voor zijn natuurlijke houtsmaak (Rioja-wijnen).

Franse eikenhout geeft de eerste jaren meer tannines en (zoete) smaakstoffen. Vanille is een aroma die je terugvindt in wijnen die gerijpt zijn op Franse eiken.

 

 

Wanneer ga je decanteren of karafferen?

 

Decanteren gaat echter om het scheiden van de droesem, bij karafferen om het beluchten van de wijn.
Oude wijnen zijn fragiel en je wilt juist hun opgebouwde aroma's proeven en niet verliezen door ze te veel lucht te geven (dus ook niet de fles van te voren open zetten).
Jonge wijnen zijn echter soms nog wat 'gesloten'. Dat wil zeggen dat ze hun aroma nog niet echt prijsgeven. Door het beluchten van de wijn zullen de aroma’s sneller tot stand komen.

 

Welke wijnen zijn geschikt om te bewaren?

Kwaliteit Rioja Priorato Ribera del Duero
Excellent 1982, 1994, 1995
2001, 2004, 2005
1994, 1995, 2001
2004, 2005
1995, 1996, 1999
2001, 2004
Buitengewoon 1981, 1987, 1991, 1996,
1998, 2006, 2007
1998, 2000,
2006, 2007
1994, 1998, 2000,
2002, 2003, 2005
Goed 1988, 1989, 1997
1999, 2000, 2002, 2003
1996, 1999, 2003 1997

Wijn bewaar je best koel (10 tot 13° Celsius), niet te droog (luchtvochtigheid van 75% is ideaal), liggend, donker en trillingsvrij.
Als je wijn bewaart, koop dan voldoende. Dan kun je na enige tijd om de paar jaar of elk jaar een fles proeven om te kijken of deze zijn top nadert.

Hoe herken je een echte Cava?

Een echte Cava herken je niet alleen aan de naam maar ook aan de vierpuntige ster op de kurk

Wat is het verschil tussen een Joven, Crianza, Reserva en Gran Reserva?

Joven

Heel jonge fruitige wijnen die direct op fles mogen en dus geen of toch zo goed als geen houtlagering hebben gehad.

Crianza

Een kwaliteitswijn die gedurende tenminste 24 maanden op hout en fles geouderd is, waarvan minstens 6 maanden op eikenhouten vaten. 
Witte – en rosé wijnen hebben tenminste 18 maanden gerijpt. Ze mogen pas verkocht worden in hun tweede jaar.

Reserva

Dit zijn rode wijnen die tenminste 36 maanden gerijpt hebben, waarvan tenminste 12 maanden op eikenhout en de rest op fles.
De witte en roséreserva's mogen pas vanaf het derde jaar op de markt komen, verplicht 6 maand hout en anderhalf jaar op fles dus. Deze wijnen worden pas verkocht in hun derde jaar.

Gran Reserva

De absolute topwijnen en wordt dus meestal enkel in topjaren gemaakt.
Deze onderscheiding wordt gegeven aan rode wijnen die tenminste 60 maanden hebben gerijpt, waarvan tenminste 18 maanden op eiken en aan witte – en rosé wijnen die tenminste 48 maanden hebben gerijpt, waarvan 6 maanden op hout.
De wijnen worden in hun zesde jaar verkocht.

Het rijpen of ouderen zal speciale kenmerken ontwikkelen in de wijn.

 

WIJNWINKEL Vino Santi.

vinosantiLaar 13 / 1

Aartselaar

Belgium

+32 (0) 3 337 97 79

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Connect

Log In or Register