Menu

Cart

Content

Breadcrumb

PINOT NOIR 2018 - SIERRA DE MALAGA

PINOT NOIR 2018 - SIERRA DE MALAGA
Regio Andalusië
Appelatie D.O. Sierra de Malaga
Wijnhuis LOS AGUILARES
Inhoud 0,75l - Standaardfles
Prijs
€ 38,00
(incl BTW)
Bestellen
Omschrijving

Het wijngebied Serranía de Ronda - een van de 5 deelgebieden van de DO Sierras de Málaga - telt 23 wijnbedrijven. Cortigo Los Aguilares (vertaald Boerenhoeve van de adelaars) werd gevestigd in 1990 en bezit 800 ha land, waarvan sinds 1999 nog maar 25 ha is beplant met wijnstokken. Daarvóór waren hier alleen olijfbomen en geiten te vinden. Het ligt op 5 km van de plaats Ronda en 80 km van de zee, op 900 m hoogte, tussen de nationale parken Sierra de las Nieves en Grazalema.

Klimaat en bodem
De jaarlijkse neerslag, aangevoerd van de zee, bedraagt 700 mm en de gemiddelde temperatuur meer dan 20°C. s ’Zomers is die s ‘nachts vaak 15°C en overdag 19°C. Daardoor rijpen de druiven langzaam en behouden ze hun zuurgraad. De bodem van voornamelijk klei en kalksteen houdt het vocht goed vast, belangrijk tijdens de warme zomer.

Wijngaarden
Alvorens percelen te beplanten met wijnstokken, werd uitgebreid bodemonderzoek gedaan door de bekende Franse onderzoekers Claude en Lydia Bourguignon. In de wijngaarden staan aangeplant tempranillo, merlot, petit verdot, cabernet sauvignon, syrah en pinot noir. Deze druivenrassen hebben zich uitstekend aangepast aan de plaatselijke omstandigheden. De plantdichtheid bedraagt 5.000 stokken/ha.

Wijnbouw
De wijnbouw is gecertificeerd biologisch. Tussen de rijen wijnstokken wordt begroeiing verwijderd. Het meest werk wordt met de hand gedaan. Druppelirrigatie wordt hier alleen toegepast voor pinot noir, met ondergrondse leidingen. In de pinot noir wijngaard worden de wijnstokken vermeerderd via sélection massale.

Oogst en vinificatie
De pluk gebeurt met de hand en er worden alleen druiven verwerkt uit eigen wijngaarden. De oogst van de pinot noir duurt 2 dagen, het is moeilijk om de juiste rijpheid van de druiven te bepalen. Bij aankomst worden de druiven eerst 24 uur gekoeld bij 2ºC, waardoor minimaal sulfiet kan worden toegevoegd. Vergisting gebeurt bij lage temperatuur voor betere aromatische expressie. Opvoeding vindt plaats in barriques van Frans eiken met fijne nerf of beton-eieren met temperatuurcontrole (een chemicaliënvrije betonnen fermentatiekamer die de wijnmakerij nu gebruikt voor een deel van zijn wijn. Het enorme elliptische vat zou de ademende aard nabootsen van de originele Romeinse amforen die in Acinipo zouden zijn gebruikt, en biedt uniforme fermentatie.).

EEN REGENACHTIGE WINTER ZOALS DIE MEN ZICH IN VELE JAREN NIET MEER HERINNERT (MEER DAN 1200 MM), TOEGEVOEGD AAN EEN ZOMER MET ZEER MILDE TEMPERATUREN (GEMIDDELD MAX. 29,5ºC) HEBBEN HET WIJNJAAR 2018 GEMARKEERD IN DE VORM VAN RIJPE EN ZEER FRISSE WIJNEN. DANKZIJ DEZE OPTIMALE OMSTANDIGHEDEN RIJPTE DE PINOT NOIR IN PERFECTE OMSTANDIGHEDEN, ZONDER ENIGE WATERSTRESS. WAT HET EEN VAN DE BESTE OOGSTJAREN MAAKT DIE WE HEBBEN GEPRODUCEERD...

De Pinot Noir werd handmatig geoogst. En dit op 2 verschillende momenten om zo een evenwichtige rijpheid te bekomen. Het juiste moment van oogst vinden, is bij deze Pinot Noir niet evident. De oogst verloopt over 2 dagen.
Deze Pinot Noir wordt maar in zeer beperkte oplage gemaakt, en helaas ook voor de invoerders is die PN dan maar in kleine volumes verkrijgbaar. Een gecontroleerde koele gisting van 25°C. Daaropvolgend een malolactische gisting op beton-eieren en eiken vaten. De wijn onderging nog een rijping van 8 maanden op Franse eiken vaten van 300 L en 500 L en eindigde hun rijping in beton-eieren van 1500 L. Hierdoor bekom je 3 facetten in je wijn.

De Pinot Noir drinkt zo aangenaam en gemakkelijk. Je ontdekt aroma’s van wilde bessen en bloemen. In de smaak is hij zacht en fris en heeft subtiele elegante tannines. De wijn laat je ook langer genieten. De wijn is mooi gebalanceerd, niet te complex maar zo zuiver.

Je kan hem serveren bij wild gevogelte, fijne kazen,…

Driemaal bekroond met een gouden medaille (2010 en 2018) en een grote gouden medaille (2008) op de World Cup des Pinots, de jaarlijkse wedstrijd die in Sierre (Zwitserland) wordt georganiseerd.

100% Pinot Noir

WIJNWINKEL Vino Santi.

vinosantiLaar 13 / 1

Aartselaar

Belgium

+32 (0) 3 337 97 79

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Connect

Log In or Register