BALCON DE PILATES MATURANA

Balcon-de-Pilatos-2019.jpg
De krachtige en unieke druifsoort Maturana
€ 32,50
Op bestelling
Categorie
Jaargang
Alcohol %
13.50
Inhoud
0.75 l
Een wat onbekendere druif in de Rioja maar zo mooi!

Wijnfiche BALCON DE PILATES MATURANA

Wijngaard van 8,2 hectare gelegen in Yécora (Álava) op een hoogte van 500 meter en met drie terrassen met uitzicht op Oyón en Logroño in het zuiden en de Sierra Cantabria in het noorden. Vanwege de bevoorrechte omstandigheden en de kenmerken van elk van de drie terrassen, werd na een zorgvuldige evaluatie gekozen voor herbeplanting van de Maturana. Dit minderheids- en exclusieve Rioja-ras werd herontdekt in 35 wijnstokken van een honderdjarige wijngaard, nadat in het eerste derde deel van de 20e eeuw veel wijngaarden en inheemse variëteiten verloren waren gegaan door phylloxera. Bodegas Valdemar was, net als bij andere gelegenheden, een pionier in de pogingen om dit ras te herstellen, door het in 2001 aan te planten en in 2005 een eerste jaargang single-varietal op de markt te brengen, waarbij het terroir van Balcón de Pilatos de beste omgeving was voor deze raadselachtige en schaarse variëteit om te schitteren.

Vinificatie
De druiven worden handmatig geoogst in de eerste week van oktober. Na een strenge selectie worden ze geperst. Hierop volgt de gisting waarna de wijn maar liefst 11 maanden rijpt in vaten van Amerikaans eikenhout. Het hout heeft eerst drie jaar liggen drogen voordat het in gebruik is genomen. Dat zorgt ervoor dat deze Balcon de Pilatos Maturana een zacht en fijn karakter krijgt, waarmee de mooie zuren perfect worden afgerond. Een zeer bijzondere wijn.
Smaakimpressie
In de geur intens zwoel fruit, een klein pepertje, licht gebrand, koffie en chocola, pruimen, een aangenaam vleugje specerijen en wat fijne vanilleroom. De smaak van deze Inspiracion Valdemar Balcon de Pilatos Maturana is krachtig en bijzonder van smaak met mooie zuren, wat munt, confituur en een prachtige lengte.
Wijnhuis
Klimaat
Druivenrassen
Bodem
Serveertemperatuur
16°C à 18°C
Categorie
Jaargang
Alcohol %
13.50
Inhoud
0.75 l
Bewaarpotentieel
Nu op dronk - houdbaar tot 2029
Aroma intensiteit
Licht
Gemiddeld
Uitgesproken
Afdronk
Kort
Gemiddeld
Lang
Tanninegehalte
Laag
Gemiddeld
Hoog
Zoetheid
Droog
Iets zoet
Halfzoet
Zoet
Zuurgraad
Laag
Gemiddeld
Hoog
Body (mondgevoel)
Licht
Gemiddeld
Vol
Externe video URL