valdemacuco-crianza-1.jpg
Als je wil genieten...
€ 23,89
In voorraad
Categorie
Jaargang
Alcohol %
14.50
Inhoud
0.75l
Ribera del Duero wijnen zijn vol, rijp en krachtig en hebben over het algemeen een flink alcoholpercentage, maar beschikken daarnaast altijd over een aangename zuurgraad die zorgt voor finesse en een goede balans.

Wijnfiche FINCAS VALDEMACUCO

Stel dat alles wat we generaties lang in Rioja hebben geleerd, ook in andere oorsprongsbenamingen in de praktijk kan worden gebracht? De essentie van elk gebied behouden, maar er onze eigen persoonlijkheid aan geven, onze manier om het land te bewerken, zoeken naar nuances en subtiliteiten... Het is allemaal gezegd en gedaan.

Fincas Valdemacuco is het engagement van Jesús en Ana Martínez Bujanda om wijnen te produceren van verschillende appellations met het zegel en de persoonlijkheid van Valdemar.

Allereerst heeft Ribera del Duero het barre landklimaat dat in geen enkel opzicht te vergelijken is met de vriendelijkere klimaat dat we kennen van de Spaanse costa’s. De plaatselijke bevolking omschrijft het zelf als “9 maanden winter, 3 maanden hel”; alles in Ribera is intens. Het aantal zonuren bedraagt 2400 per jaar. Tijdens de drie zomermaanden is het overdag bloedheet (vandaar de “hel”) zonder een drupje regen en ’s winters daalt het kwik gemakkelijk tot -20°C en soms zelfs nog daaronder. Misschien nog wel het belangrijkst voor de kwaliteit van Ribera-wijnen is het temperatuurverschil tussen dag en nacht (ookwel aangeduid met de Engelse term diurnal range) tijdens het groeiseizoen. Door de ligging van de wijngaarden tussen de 720 tot 1.100 meter boven de zeespiegel op het Spaanse bergplateau ‘Meseta Central’, dalen ‘s nachts de temperaturen enorm. Zelfs in de zomer kan het er ’s nachts verraderlijk koud zijn! Druiven zijn gek op deze temperatuurschommelingen tussen dag en nacht. Tijdens de warme dagen krijgen de druiven overvloedig zon en warmte om perfect te rijpen. Vervolgens wordt ‘s nachts de fotosynthese die voor die rijping zorgt abrupt afgebroken, waardoor de druiven als het ware in een status van shock belanden, daarbij tot rust komen en - heel belangrijk - hun zuren goed vasthouden. Het resultaat van deze extreme condities is duidelijk terug te proeven in de wijn. Ribera del Duero wijnen zijn vol, rijp en krachtig en hebben over het algemeen een flink alcoholpercentage, maar beschikken daarnaast altijd over een aangename zuurgraad die zorgt voor finesse en een goede balans.

Vinificatie
Wijngaarden met een stenige bodem en een hoog kalkgehalte, gelegen tussen 850 en 920 meter boven zeeniveau in het dalgebied van Nava de Roa (Burgos).
14 maanden op Franse (70%) en Amerikaanse (30%) eiken vaten.
Smaakimpressie
Intense kersenrode kleur, schoon en helder. Rijp zwart fruit met tonen van pruimen en zwarte zoethout, op de achtergrond de vanille en andere zoete specerijen en fijne geroosterde tonen. Zachte aanzet, met hints van zwart fruit en een duidelijke structuur. Lange, aanhoudende afdronk.
Wijnhuis
Klimaat
Druivenrassen
Bodem
Serveertemperatuur
16°C à 18°C
Categorie
Jaargang
Alcohol %
14.50
Inhoud
0.75l
Aroma intensiteit
Licht
Gemiddeld
Uitgesproken
Afdronk
Kort
Gemiddeld
Lang
Tanninegehalte
Laag
Gemiddeld
Hoog
Zoetheid
Droog
Iets zoet
Halfzoet
Zoet
Zuurgraad
Laag
Gemiddeld
Hoog
Body (mondgevoel)
Licht
Gemiddeld
Vol
Externe video URL