Il-lusio Negre

IL-LUSIO NEGRE
Geur van tijdloosheid.
€ 17,50
In voorraad
Categorie
Jaargang
Alcohol %
14.00
Inhoud
0.75 l
Expressieve kersenkleur met kruidige aroma's. Smaakvol met polijstende tannines en goed geïntegreerd hout. Krachtige Garnacha die veroudert.

Wijnfiche Il-lusio Negre

De installaties van Bodega Xavier Clua zijn momenteel verdeeld over twee gebouwen, beide gelegen in de gemeente Vilalba dels Arcs (Terra Alta).

Het eerste is een gebouw in het stadscentrum, in de straat Sant Isidre. Op de begane grond, die in 1995 werd ingericht, bevindt zich de kelder waar in de eerste fase van het bedrijf de producten werden gevinifieerd. Tegenwoordig zijn in deze ruimte de rijpingsruimten met Franse eiken vaten en het proeflokaal ondergebracht.

Het tweede gebouw, een nieuw gebouw, werd in 2006 in gebruik genomen. Het is een grote, moderne faciliteit gelegen aan de Gandesa weg, aan een van de toegangswegen van de gemeente, waardoor de verschillende taken met betrekking tot de wijnproductie konden worden gesegmenteerd.

Vilalba dels Arcs is een van de twaalf gemeenten van Terra Alta, een van de regio's die samen de Terres de l'Ebre vormen, in het zuiden van de provincie Tarragona.

Het is een gebied met specifieke kenmerken, omgeven door verschillende bergketens (de Port en de Caballs, Pàndols en Fatarella) en doorkruist door een oneindig aantal kleine valleien en ravijnen, waardoor het een complexe en grillige orografie heeft.

Door zijn ligging heeft Terra Alta een klimaat dat het midden houdt tussen mediterraan en continentaal, gekenmerkt door warme zomers en zeer koude winters, met een jaarlijkse neerslag van niet meer dan 400 mm.

De hoogte ten opzichte van de zee en de vele valleien en ravijnen die het gebied doorkruisen, vergroten het risico op vorst in het voorjaar. Bovendien betekent de ligging in de Ebro-vallei dat de overheersende winden in het gebied de cierzo zijn, een zeer droge wind uit Aragon, en de garbí, een plaatselijke vochtige wind vanaf de Middellandse-Zeekust, die garant staat voor gezonde wijnstokken.

Vinificatie
Single varietal rode Grenache van de oudste wijngaarden, een fusie van twee soorten Grenache. Maceratie, gisting en malolactische gisting in een foudre van 5000 liter. Een kleine rijping van 9 maanden in hetzelfde vat van Frans eikenhout.
Smaakimpressie
Intense kersenkleur met granaatkleurige randen. Aroma's van rood fruit met kruidige tonen, zeer expressief. Smaakvol in de mond met rijpe tannines die met de tijd in de fles zullen polijsten, goed geïntegreerd hout dat een krachtige Garnacha geeft met een goede zuurgraad, met het vermogen om te verouderen.
Categorie
Jaargang
Alcohol %
14.00
Inhoud
0.75 l
Bewaarpotentieel
Nu op dronk - houdbaar tot 2030
Aroma intensiteit
Licht
Gemiddeld
Uitgesproken
Afdronk
Kort
Gemiddeld
Lang
Tanninegehalte
Laag
Gemiddeld
Hoog
Zoetheid
Droog
Iets zoet
Halfzoet
Zoet
Zuurgraad
Laag
Gemiddeld
Hoog
Body (mondgevoel)
Licht
Gemiddeld
Vol
Afbeelding
Afbeelding