CUCO OLOROSO 37,5cl

oloroso-cuco-barbadillo
Intens, rijk, karaktervol Oloroso
€ 22,40
Op bestelling
Categorie
Alcohol %
19.50
Inhoud
0.375 l
Hoewel twaalf tot vijftien jaar misschien niet heel oud is voor een Oloroso, is deze Cuco zeer goed gemaakt, met veel aromatische intensiteit en enkele unieke aroma's. Minder ziltigheid en meer rondheid dan ik zou verwachten van een Sanluqueño Oloroso, maar over het algemeen een rijke en zeer karaktervolle wijn.

Wijnfiche CUCO OLOROSO 37,5cl

De Oloroso Cuco rijpt in verschillende bodega's die eigendom zijn van Barbadillo, maar voornamelijk in de bodega Don Guillermo. De druiven worden geteeld op 30 jaar oude wijnstokken in de pagos Gibalbin en Santa Lucía in het Jerez Superior gebied. Er zijn naar verluidt 13 criaderas in dit solera systeem (behoorlijk wat voor een Oloroso, zelfs voor Sanlúcar), met net geen 6000 botas. Deze wijn voedt op zijn beurt de solera van de Oloroso VORS.

Vinificatie
WIJNGAARDEN EN OOGST
Wijngaarden: Gibalbín en Santa Lucia, Jerez
Aantal hectaren: 400
Wijngaardleeftijd: 30 jaar
Opbrengst: 9.000 kg/hectare
Snoei: Dubbel cordon
Grondsoort: Een witte, krijtachtige bodem genaamd Albariza
Specifiek microklimaat: Wijngaarden landinwaarts gelegen, wat zorgt voor de juiste rijping van de druiven.

VINIFICATIE
Tanks: Roestvrij staal
Temperatuur: 20°C
Tijd: 12 dagen
Gist: Inheems

RIJPING
Type: Oxidatief
Tijd: 12 jaar oxidatieve rijping
Kelders: Las Pastoras, La Caridad, Gascón, San Guillermo en Potro.
Totaal aantal vaten: 5.721, waarvan 13 criaderas voor oxidatieve rijping.
Type vat: Traditionele Jerez butt gemaakt van Amerikaans eikenhout
Procesbeschrijving: Zodra de fermentatie van de Palomino most is voltooid, worden de meest robuuste wijnen geselecteerd en versterkt met een op wijn gebaseerde gedistilleerde drank om het alcoholgehalte te verhogen tot 18%. Deze versterkte wijn staat bekend als sobretablas en is bestemd voor rijping in traditionele Jerez-vaten, meestal met een capaciteit van 500 liter. Deze rijping of crianza wordt bereikt door oxidatie van de wijn in het vat en het overhevelen binnen elke laag van de criadera. Dit traditionele systeem kenmerkt zich door de zorgvuldig georkestreerde verplaatsing van wijn tussen de soleras en criaderas binnen elke kelder.
Smaakimpressie
Neus: zeer geurig en intens, met veel gepolijst hout en gedroogde vruchten. Amandelen en walnoten. Het gelakte eikenhout speelt hier een mooie rol, geeft diepte en draagt bij aan de rijkdom. Sinaasappelschil. Ook hints van dadels en vijgen, toffee en mokka, bloedsinaasappels, zelfs met nuances van zwarte kersen, mooi.

Mond: redelijk zacht en iets minder breed, met een matige hint van glycerine en een vleugje zoetheid. Karamel bedekte noten, rozijnen en een vergelijkbare hint van kersen en andere rijpe vruchten. Enkele kruidige tonen van het hout, evenals sporen van ziltigheid.
Categorie
Alcohol %
19.50
Inhoud
0.375 l
Bewaarpotentieel
Nu op dronk - houdbaar tot
Aroma intensiteit
Licht
Gemiddeld
Uitgesproken
Afdronk
Kort
Gemiddeld
Lang
Tanninegehalte
Laag
Gemiddeld
Hoog
Zoetheid
Droog
Iets zoet
Halfzoet
Zoet
Zuurgraad
Laag
Gemiddeld
Hoog
Body (mondgevoel)
Licht
Gemiddeld
Vol
Externe video URL