De verrassende, kruidige, peperige en bloemige wijn
Wijnfiche LA LLOMA
Celler Can Leandro werd begin 2013 opgericht, toen Gabriel en Alberto Sanchis Mestre hun krachten en toewijding bundelen om de familietraditie verder te zetten. Sinds 1951 was de familie toegewijd aan de commercialisering van bulkwijn. Vandaag startten zij een nieuw renovatieproject met het nodige enthousiasme. Celler Can Leandro wil wijnen produceren en verkopen die de identiteit van de terroir, de kenmerken van lokale variëteiten en de persoonlijkheid van de producent weerspeigelen.
Ze hebben een obsessie om oude wijngaarden van inheemse druiven (met name Monastrell, Merseguera en Bonicaire) te herstellen. De wijngaarden waar ze naar op zoek gaan, geven hen enerzijds een onbetwistbare kwaliteit van het product en anderzijds de instandhouding van het landschap en het territorium. Waardoor de sociale en culturele traditie van ons land, zoals de wijnbouw, wordt voortgezet.
Samenvattend, binnen de Spaanse wijnscène proberen ze sinds 2013 bij Celler Can Leandro wijnen te produceren met een moderne snit maar met wortels, gehecht aan traditie en met tekenen van hun eigen identiteit die ze herkenbaar maken.
Ze bewerken oude lokale wijngaarden van ongeënte wijnstokken (Pie franco). Plaatsen waar de Phylloxera niet kan overleven. De wijngaarden liggen op een hoogte van 550m en bestaan uit zanderige- en leemondergronden. De wijnstokken groeien half wild, de stam bestaat uit meerdere takken en zijn niet mechanisch te oogsten (bush vines). Komt vooral in warmere gebieden voor. Niettegenstaande kan het nat en koud zijn in de winter.
Robert Parker: 92/100 punten