El Solà d'en Pol Blanc

El Sola d'en Pol
Zomerse perfectie.
€ 9,65
In voorraad
Categorie
Jaargang
Alcohol %
13.00
Inhoud
0.75 l
Helder lichtgeel met reflecties van limoen. El Sola d'en pol wit is een zeer elegante, verfrissende en harmonieuze wijn met een perfecte aciditeit. In de geur refereert de wijn naar citrusfruit, groene appelen en peer. Dit maakt hem tot een perfecte zomerwijn.

Wijnfiche El Solà d'en Pol Blanc

Het wijnhuis Xavier Clua bevindt zich in Vilalba dels Arcs, in de Catalaanse regio Terra Alta, een droog gebied waar de wijnbouw en de wijnproductie een traditie van middeleeuwse oorsprong hebben.

Al vier generaties lang is de achternaam Clua verbonden met de wijnbouw en de wijnproductie. De laatste generatie, onder leiding van Xavier Clua, heeft de ervaring van deze wijnbouwtraditie opgedaan met de universitaire opleiding die de introductie van nieuwe technieken en methoden voor de bewerking van de wijngaard en de vinificatie van zijn producten met zich meebrengt.

Met deze nieuwe generatie, in 1995, stapte het kleine familiebedrijf over van de productie van bulkwijn naar de productie van gebottelde kwaliteitsproducten. Een sprong die echter een beperkte productie behoudt die een zorgvuldige selectie van de druiven op hun landgoederen mogelijk maakt, evenals een zorgvuldige controle van hun vinificatie.

Beetje bij beetje maken de producten van het wijnhuis Xavier Clua naam in de wijnwereld en groeit het familiebedrijf, waarbij nieuwe waarden aan het project worden toegevoegd, zoals Rosa Domènech. Deze groei vereiste nieuwe, grotere en modernere faciliteiten, die in 2006 werkelijkheid werden met de bouw van een nieuwe wijnmakerij.

De nieuwe faciliteiten combineren moderne architectuur, die het dagelijkse werk van de wijnmakerij vergemakkelijkt, met de geërfde traditie en de liefde voor het land, de wijngaard en de wijn die de leden van de familie Clua dag na dag met hun producten brengen.

Vinificatie
Vilalba dels Arcs is een van de twaalf gemeenten van Terra Alta, een van de regio's die samen de Terres de l'Ebre vormen, in het zuiden van de provincie Tarragona.

Het is een gebied met specifieke kenmerken, omgeven door verschillende bergketens (de Port en de Caballs, Pàndols en Fatarella) en doorkruist door een oneindig aantal kleine valleien en ravijnen, waardoor het een complexe en grillige orografie heeft.
Door zijn ligging heeft Terra Alta een klimaat dat het midden houdt tussen mediterraan en continentaal, gekenmerkt door warme zomers en zeer koude winters, met een jaarlijkse neerslag van niet meer dan 400 mm.
De hoogte ten opzichte van de zee en de vele valleien en ravijnen die het gebied doorkruisen, vergroten het risico op vorst in het voorjaar. Bovendien betekent de ligging in de Ebro-vallei dat de overheersende winden in het gebied de cierzo zijn, een zeer droge wind uit Aragon, en de garbí, een plaatselijke vochtige wind vanaf de Middellandse-Zeekust, die garant staat voor gezonde wijnstokken.
De bodem van ons land is kleiachtig en kalkhoudend, arm aan organisch materiaal, maar rijk aan elementen die de afwatering vergemakkelijken.

Het is dus een droge grond waar de teelt van de wijnstokken garant staat voor gezonde druiven met een hoge mate van rijpheid, die worden bewerkt met een systeem om de druiven meer aan de zon bloot te stellen en een optimale rijpheid te geven op het moment van de oogst.
Smaakimpressie
Helder lichtgeel met reflecties van limoen. El Sola d'en pol wit is een zeer elegante, verfrissende en harmonieuze wijn met een perfecte aciditeit. In de geur refereert de wijn naar citrusfruit, groene appelen en peer. Dit maakt hem tot een perfecte zomerwijn.
Categorie
Jaargang
Alcohol %
13.00
Inhoud
0.75 l
Bewaarpotentieel
Nu op dronk - houdbaar tot 2025
Aroma intensiteit
Licht
Gemiddeld
Uitgesproken
Afdronk
Kort
Gemiddeld
Lang
Zoetheid
Droog
Iets zoet
Halfzoet
Zoet
Zuurgraad
Laag
Gemiddeld
Hoog
Body (mondgevoel)
Licht
Gemiddeld
Vol
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding