Menu

Cart

Content

Breadcrumb

nieuws

Brandy de Jerez – het Andalusische alternatief voor Cognac

Cognac en Armagnac zijn wijndestillaten die we allemaal wel kennen. Minder bekend in ons land is de Brandy de Jerez, afkomstig uit de streek rond de stad Jerez de la Frontera in het Zuiden van Spanje. De sherrywijnen die in dit gebied gemaakt worden zijn wereldberoemd, de brandy mag er echter ook wezen. Goede brandy vormt een minstens zo smakelijk alternatief als digestief voor Cognac. Maar wat maakt Brandy de Jerez nou zo speciaal? En wist u dat het woord brandy een Nederlandse herkomst heeft

Waar komt het woord brandy vandaan
De naam Brandy heeft een nederlands tintje. Het woord brandy is namelijk afkomstig van het nederlandse woord brandewijn. Dit komt doordat veel van de geproduceerde alcohol vooral in de 17e en 18e eeuw naar de Nederlanden geexporteerd werd. Later werd Engeland de grootste afnemer en werd het woord brandewijn afgekort en verengelsd tot Brandy. De eerste, ongerijpte destillaten van de wijn heten nog steeds "holandas".

Geschiedenis
Welk volk of volkeren nu precies de kunst van het destilleren uitgevonden hebben zal wel altijd een punt van onenigheid blijven. Zeker is het echter wel dat het de arabieren of moren waren, die vanaf 711 over een groot deel van het Iberisch schiereiland heersten, de techniek rond de achtste of negende eeuw na christus in Zuid Spanje introduceerden. De wijnen uit de streek rond Jerez, die in die tijd al een zekere faam genoten, mochten de nieuwe moslimheersers vanwege hun geloof niet drinken. Zij destilleerden de wijn dan ook tot alcohol (van het arabische al-cohol) dat zij gebruikten als ontsmettingsmiddel en als basis voor medicijnen, cosmetica en parfums.

Vanaf de 16e eeuw werd veel van de geproduceerde alcohol geexporteerd, vooral naar de Nederlanden, Engeland en Frankrijk. De alcohol werd verscheept in eikehouten vaten. Het verhaal wil dat van één lading per ongeluk een vat achterbleef in de bodega en jarenlang vergeten werd. Toen dit vat na enkele jaren herontdekt werd en men wat van de alcohol proefde ontdekte men de bijzondere smaak die de alcohol door de jarenlange werking met het eikenhout verkregen had: de brandy was geboren! Het productie- en rijpingsproces werd verder geperfectioneerd door Franse en Britse wijnhandelaren die zich rond het begin van de 19e eeuw rond Jerez vestigden, in samenwerking met de locale wijnproducenten en in deze tijd ontstonden de eerste brandymerken. Vanaf de 20e eeuw werd de productie enorm opgevoerd en werd Brandy de Jerez een begrip in Spanje en in veel andere landen van de wereld.

Hoe wordt brandy gemaakt
Brandy wordt voornamelijk gestookt uit witte wijn. In eerste instantie werden slecht druiven uit het gebied van de Jerez wijnen gebruikt (variant Palomino). Gezien de grote vraag naar zowel sherrywijnen als brandy kon de productie van Palominodruiven niet meer aan de vraag voldoen en werden ook andere varianten gebruikt, met name de Airen. Tegenwoordig gebruiken de meeste bodega's Airendruiven die in Castilië-La Mancha, in het midden van Spanje, verbouwd worden. Na de oogst worden de druiven geperst en laat men het sap gisten in houten of metalen vaten waarbij alcohol gevormd wordt (tot ongeveer 15 %). Deze alcohol wordt meerdere malen gedestilleerd in koperen ketels (alambiques of alquitaras) tot alcoholen van 70 tot 90 % (de zgn. holandas of aguardientes). Deze holandas laat men rijpen in vaten van Amerikaans eiken. Door de wisselwerking van de alcohol met het hout en zuurstof ontstaat tenslotte de brandy. Brandy de Jerez wordt net als de sherrywijnen gemaakt volgens het systeem van soleras en criaderas. Dit is een systeem van vermenging in het vat van brandies van verschillende jaren. Een deel van de oudste brandy wordt gebotteld, de leemte die hierdoor in het vat onstaat wordt aangevuld met jongere brandy en zo voort.

Voorschriften voor de Brandy de Jerez
Niet alleen in Jerez maar op meerdere plaatsen in Spanje (en andere landen) wordt brandy geproduceerd. Brandy de Jerez onderscheidt zich echter van deze doordat vaten worden gebruikt die tenminste 3 jaar zijn gebruikt voor de productie van sherrywijnen. De soort sherry die eerder in het vat is geproduceerd bepaald voor een groot deel de smaak van de brandy. Vaten die gebruikt zijn voor de droge finowijnen leiden tot een brandy die lichter van kleur en smaak is dan brandy die rijpt in vaten gebruikt voor oloroso en amontillado wijnen. De geurigste en smakelijkste brandy komt uit vaten die gebruikt zijn voor de zware en zoete Pedro Jiménez sherry. Verder moet het solera en criadera systeem (zie boven) gebruikt worden voor de rijping en mag Brandy de Jerez slechts geproduceerd worden in de 3 hoofdsteden van het sherry wijngebied: Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María en Sanlucar de Barrameda, allen in de provincie Cádiz in het zuiden van Andalusië. Toezicht op deze regels gebeurt door een speciaal orgaan: de Consejo Regulador del Brandy de Jerez.

Welke soorten/klassen brandy worden onderscheiden en hoe worden ze gedronken
Al naar gelang de rijpingstijd op eikehouten vaten worden er 3 klassen brandy onderscheiden.
Solera – de jongste brandy, met een gemiddelde rijpingstijd van 1 jaar
Solera Reserva – met een gemiddelde rijping van 3 – 5 jaar
Soleras Gran Reserva – de oudste en mooiste brandies, met een rijping van tenminste 5 jaar, echter de beste rijpen minstens 10 jaar

De soleras worden vooral gebruikt in cocktails en longdrinks. De oudere solera reservas worden vaak puur gedronken of "on the rocks". Ook worden deze veel in de keuken gebruikt; in sauzen en om te flamberen. De oudste en mooiste brandys vormen een perfect digestief; hun volle geur en smaak komt het best tot hun uiting als ze puur gedronken worden.

Bekendste merken
Er is een groot aantal brandy bodega's die bijna allemaal meerdere brandymerken produceren. De in het buitenland meest bekende zijn de Soberano (Gonzalez-Byass) en de Fundador (Domecq Fundador) uit Jerez en de Magno (Osborne, waarvoor oorspronkelijk het wereldberoemde stierenlogo is ontworpen) uit El Puerto de Santa María. Ook andere beroemde bodega's als Sandeman, 501, Terry, Barbadillo, Hidalgo en nog veel meer produceren uitstekende brandys.

Herfstproeverij 2019

5da04da320c40 flyers 105x297 3 1

Wijnreis Castillië y Leon 2019

Het programma van onze wijnreis naar Castillië y Leon is zo goed als rond.

Woensdag:
29-mei 11:50 Aankomst/llegada Madrid Barajas luchthaven
29-mei 14:00 Meson de Cándido Segovia (maaltijd)

Menu:
• Judiones de La Granja/Landelijke bonensoep met lokale charcuterie ( nen goeie fond)
• Cochinillo Asado/ Gebraden biggetje (Specialiteit)
• Tarta Ponche con Helado Mantecado/ Taart met ambachtelijk ijs
• Vino de la Casa / Bebidas/ Wijn en dranken
• Café

29-mei 16:30 Bezoek Segovia Segovia (stadswandeling)
29-mei 19:30 Javier Rodriguez Vilafranca del Duero (Bezoek +degustatie + tapas)
29-mei 10:30 Hotel Felipe IV Valladolid (inchecken)

Donderdag:
30-mei 11:00 Wijnmuseum Peñafiel (bezoek)
30-mei 13:00 Santiago Arroyo Sotillo de la Ribera (bezoek + degustatie + maaltijd)
30-mei 20:00 Tapasroute Valladolid

Vrijdag:
31-mei 11:00 Felix Lorenzo Cachazo Pozaldez (bezoek + degustatie + maaltijd)
31-mei 18:30 Workshop Cocktails Valladolid
31-mei 21:00 Mesa Cero Valladolid (maaltijd)

Zaterdag:
1-juni 11:00 Kaasmakerij Mucientes (bezoek + degustatie)
1-juni 13:00 Bodega aula de interpretacion mucientes (bezoek)
1-juni 14:00 Bodega Sinforiano Mucientes (bezoek + degustatie + maaltijd)
1-juni avond: vrij of shopping night Valladolid

Zondag:
2-juni 11:00 Bodegas Cesar Principe Fuensaldaña (bezoek + tapas)
2-juni 13:30 vertrek luchthaven Barajas Madrid.

Kom jij ook Spaanse lekkere wijnen ontdekken?

lenteflyerwebsite2019aangepast

Wat is er aan de hand in cava-land?

Wat is er aan de hand in cava-land?

Het is groot nieuws in de wereld van wijnkenners: negen producenten van cava uit de topcategorieklasse, verenigd in Corpinnat, stappen uit D.O. Cava, de officiële cava-appellatie. Dat wil zeggen dat ze niet langer de beroemde Spaanse schuimwijn op de markt zullen brengen als cava, maar wel onder hun eigen label. Onvrede over de huidige regels rond prijs en kwaliteit liggen mee aan de basis.

Corpinnat is in 2017 opgericht door zes Spaanse cava-producenten: GramonaLlopartNadalRecaredoSabaté i Coca en Torelló. Vorig najaar sloten Huguet-Can FreixesJuliaBernet en Mas Candi zich daarbij aan. Het zijn niet de grootste huizen, ze zijn goed voor 1 procent van de totale productie. Kwalitatief zijn ze wel top: ze produceren 30 procent van de cava's in de topcategorie gran reserva.

De huidige regelgeving voor cava is veel te laks, vindt Corpinnat. Grote producenten mikken alleen maar op een zo groot mogelijke distributie tegen een zo laag mogelijke prijs, en dat ondermijnt de kwaliteit. Het mag best strikter, vinden de negen topproducenten. Ze stelden een hele set regels op die ze graag toegepast zouden zien.

Zoals: de benaming "cava" moet gereserveerd worden voor productie in specifieke gebieden in Penedès, een wijnregio ten zuidwesten van Barcelona. Lokale druivensoorten moeten 90 procent van de samenstelling uitmaken. De focus moet liggen op organische landbouw, langere rijpingsprocessen en manuele oogst.

Over drie maanden drinken we Corpinnat-"cava"

Corpinnat knoopte hierover gesprekken aan met de D.O. Cava, de Spaanse instantie die instaat voor de regulering over cava. Maar maandenlang overleg heeft blijkbaar niets opgeleverd. De negen wijnhuizen hebben beslist dat ze uit de D.O. Cava stappen en onder hun eigen, intussen door Europa erkende, label Corpinnat "cava" op de markt zullen brengen.

Alleen zullen ze het dan geen cava meer kunnen en mogen noemen. Op de flessen komt de vermelding "Vino Espumoso de Calidad, Método Tradicional" (vrij vertaald, mousserende wijn van kwaliteit, traditionele methode). Over ongeveer drie maanden zouden de eerste flessen met het label Corpinnat op de markt kunnen komen.

"Corpinnat" is overigens niet toevallig gekozen als naam. "Cor" staat voor de plek waar 130 jaar geleden de mousserende wijn voor het eerst geproduceerd werd, "Pinnat" is afgeleid van "pinnae", wat naar de oorsprong van het woord Penedès verwijst, "rotsachtige bodem".

WIJNWINKEL Vino Santi.

vinosantiLaar 13 / 1

Aartselaar

Belgium

+32 (0) 3 337 97 79

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Connect